Africký mor ošípaných (AMO)

Africký mor ošípaných skratka AMO je vírusové ochorenie, ktoré je veľmi nákazlivé pre domáce ošípané, diviakov a iné sviňovité. Vírus patrí do čeľade Asfarviridae. Inkubačná doba ochorenia je v priemere 3 – 15 dní. Klinické prejavy tohoto ochorenia môžu vzniknúť veľmi rýchlo. Slabosť, hnačka, zápal pľúc, horúčky, krvácaniny rôznej intenzity v podkoží alebo vnútorných orgánov. AMO sa vyznačuje vysoku chorobnosťou a úmrtnosťou a môžu predstavovať 85 – 100 %.

Infekcia ošípaných a diviakov vírusom afrického moru ošípaných môže viesť k rýchlej smrti takmer všetkých infikovaných zvierat.

Medzi domácimi ošípanými sa vírus môže ľahko prenášať priamym kontaktom a to orálno-nazálnou cestou alebo odreninami na koži. Vysoké hladiny vírusu v krvi, poskytujú zdroj vírusu pre priamu alebo nepriamu infekciu zvierat. Vírus je prítomný aj v iných exkrétoch a sekrétoch, vrátane moču, slín, krvi, výkaloch, mäse. Z čoho vyplýva, že k nákaze môže dôjsť aj požitím infikovaného materiálu alebo cez kontaminované prostredie, či krmivo, dopravné prostriedky.

Vírus je veľmi odolný a má schopnosť dlho prežívať v prostredí, v krvi, vo výkaloch aj v tepelne neopracovyných výrobkoch, v mäse, šunkách.

Ohniská afrického moru sú obávanou hrozbou pre celostvetový priemysel v chovoch ošípaných. Africký mor ošípaných je choroba, ktorá má veľký vplyv na produkciu ošípaných a môže ovplyvniť počty chovaných zvierat tohto druhu v dôsledku vysokej úmrtnosti a vyraďovania v oblasti výskytu. Ochorenie podlieha prísnemu monitoringu a hláseniu.

Pre celosvetový priemysel v chovoch ošípaných sú ohniská afrického moru neustále obávanou hrozbou.

V prípade výskytu AMO sa v ohnisku nákazy musia usmrtiť všetky domáce ošípané. Príslušné orgány vydajú obmedzia v obchodovaní so živými ošípanými, taktiež spermiami, vajíčkami či embryami, bravčovým mäsom aj jeho výrobkami. V prípade pozitivity AMO u diviačej zveri sa zastavuje alebo prísne reguluje poľovanie a to nielen diviakov, ale aj pri ostatnej voľne žijúcej zveri. Tiež sa obmedzuje pohyb v lese a zastavuje obchodovanie s mäsom od diviakov a ich produktov. 

Aktuálne informácie o priebehu, monitoringu, výskyte, eradikácii, nárazníkových zónach a iné aktuálne informácie ohľadne AMO sú dostupné na stránkach Štátnej veterinárnej potravinovej správy Slovenskej republiky.